Børn & skærmtid 

2021-07-24

"Aj læg nu den Ipad ellers så ryger den ud af vinduet!"

Irritationen bobler indeni... Jeg har jo for pokker kaldt 3 gange allerede. Måske vi snart skulle holde den der IPAD fri uge eller?

Skærme fylder mere og mere i vores børns hverdag. Vi er som forældre særligt udfordrede, da vores børns barndom på nogle punkter er så forskellig fra vores egen.

IPADS, computere, PlayStations og telefoner kan derfor være årsag til mange konflikter særligt omkring børn og skærmtid.

Det kræver af os, at vi er nysgerrige og prøver at sætte os ind i en interaktiv verden, der betyder mere og mere for vores børn.

For den interaktive verden er, udover at være en potentiel tidsrøver, også fyldt med spændende læringsmuligheder og online fælleskaber.

Inden ferien starter snakker vi altid forventninger herhjemme. Hvad kunne vi godt tænke os, der skulle ske?

I påskeferien var det største ønske fra vores piger, at vi alle sammen skulle spille Roblox en dag. Øhhh okay tænkte jeg og må indrømme, at jeg havde forventet at svaret havde været en tur i svømmehallen.

Men fair nok, som sagt så gjort. For de, der ikke kender Roblox så laver man en avatar, en virtuel figur af sig selv. Herefter kan man vælge mellem en masse forskellige spil. Spillene er lavet af andre børn, unge og vokse. Så man hvis man har lidt teknisk snilde, kan man altså skabe sit eget et spil.

Nogle spil går ex. ud på at lave sin egen restaurant, indrette den og tjene penge på at betjene sine kunder. I Roblox kan man mødes med andre og spille sammen i et såkaldt multiplayer universe. I andre spil gælder det om at jagte hinanden og overleve længst muligt. Spillene varierer og der er et væld af muligheder.

Men i hvert fald så måtte vi jo på lærebænken herhjemme. Og hold nu op, hvor blev vi imponerede! Personligt holdt jeg i 30 sekunder, inden jeg løb ind i en væg og blev dræbt i en runde af Robloxspillet Piggy. Men pigernes små fingre løb over skærmen og styrede både løberetning samt kameravinkel på en gang! De kommunikerede med de andre spillere over en chat, fandt alle nøgler og slap fri på 5 minutter! Der gik altså 4 1/2 minut hvor jeg pænt måtte sidde og kigge på inden jeg igen fik lov at prøve... denne gang holdt jeg 20 sekunder...

Det gav mig en helt anden forståelse for, hvad de laver, når de spiller. Pludselig fik jeg adgang til en verden, der normalt er forbeholdt vennerne og en forståelse for, hvorfor det kan være så svært at slippe tasterne, når man næææææsten har samlet alle nøgler og bare ikke liiiige har tid til at spise lige nu!

Så skærmtid kan altså også en masse positivt. Børnene kan få styrket deres finmotorik, de lærer at koordinere, skabe og bruge deres fantasi, at kommunikere med andre spillere og at samarbejde. Derudover er der et væld af APPS, der tilbyder træning i bogstaver, tal, sprog, at lære klokken you name it!

Men hvornår er det så, at det bliver svært med børn og skærmtid og hvad kan vi gøre for, at gøre det nemmere?

Mængden af skærmtid, når der skal slukkes samt indholdet af børnenes skærmtid er helt klart et af de store omdrejningspunkter. Derfor følger her lidt gode råd:

  • Advar i god tid inden, der skal slukkes. Det kan ex. gøres ved, at aftale at efter det her spil, vil jeg gerne have, at du slukker.
  • Sørg for at lave en løbende nedtælling. Sig ex. om 10 min. vil jeg gerne have du slukker... om 5 min. er det slukketid.
  • Overgange kan være svære. Så vær klar med et alternativ: når der skal slukkes så sig "Jeg vil så gerne lave noget sammen med dig, har du lyst til at ex. spille kort, lege, hjælpe med at lave mad, sætte god musik på og danse...?

  • Inddrag børnene i at lave nogle gode regler hos jer. Hvor må man spille henne? Hvor længe? Børnene er faktisk ofte overraskende fornuftige og vil gerne samarbejde om at finde et passende niveau. Forinden er det en god ide at I som forældre har talt sammen om en mængde, I begge finder indenfor rimelighedens grænser.

  • Vær opmærksom på dine egne vaner, sidder du selv med telefonen fremme ved spisebordet eller mens I ser film?

  • Sørg for at have faste skærmfri perioder ex. om morgenen, ved måltider og mindst en time inden sengetid. Christine Parsons, lektor ved Aarhus universitet, forklarer hvorledes det blå lys skærmene udsender, er skadeligt for kvaliteten af vores søvn. Børn bør derfor ikke spille 30 min. før sengetid. Det er altså en god ide, at få lukket ned for skærmene, så også hjernen får en chance for at gå i dvale.

  • Anbefalinger omkring børn og skærmtid:            WHO og sundhedstyrelsen anbefaler at børn i alderen 0-1 år ikke har skærmtid. WHO anbefaler at børn i alderen 2-4 år højst har en times skærmtid dagligt mens Sundhedsstyrelsen anbefaler et begrænset forbrug og sræligt omkring sengetid.

  • Fremfor kun at fokusere på mængden af skærmtid, så kig også på kvaliteten af skærmtid. Er det et væld af videoer og underholdning eller er der et skabende og lærende element i spillet? Det er okay at stille krav til indholdet. I kan måske aftale at der skal være en ligelig fordeling mellem de ovennævnte.
  • Vær nysgerrig og prøv at få dit barn til at vise dig spillet - måske du skal være med og holder længere end 30 sekunder i Piggy? I dare you...

Generelt er det en god ide at se på hele dit barn.

Får dit barn rørt sig i løbet af dagen? Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn i alderen 5-17 år er fysisk aktive 60 minutter dagligt.

Får dit barn nok søvn? Kan dit barn indgå i gode legerelationer og bruge sin fantasi i legen med sine venner?

Kan dit barn finde ud af at slukke skærmen og finde på aktiviteter sammen med venner eller familie?

Kan dit barn spise et måltid og snakke med ved bordet uden konstant at blive afbrudt af behovet for at skulle tjekke sin telefon?

Prioriterer dit barn at være sammen med andre eller begynder han/hun derimod at isolere sig, for i stedet at være online? Bliver dit barn vred over at skulle slukke for skærmen og har svært ved at finde på andet at foretage sig?

Så tal sammen om det.

Sig "jeg har lagt mærke til, at det er svært for dig at skulle lave noget andet end at spille. Har du også lagt mærke til det? "

sig "Jeg ved, at det er sjovt og dejligt at spille og at det er svært at slukke. Jeg vil gerne have, at du øver dig i også at lave noget uden skærm. Jeg vil gerne hjælpe dig."

Hvis du oplever en decideret spil afhængighed, er det vigtigt at du som forældre reagerer og får brudt afhængigheden. Det er aldrig for sent med nye vaner, men det kan kræve professionel råd og vejledning at få skabt nye.

Alle børn og familier er forskellige. Men vær nysgerrig og find frem til de regler, der passer bedst ind i jeres familie. Sidst men ikke mindst så husk at skærmtid og brugen heraf er de voksnes ansvar.

Ønsker du rådgivning om netop jeres børn og skærmsituation?

Læs mere her.

God fornøjelse derude...

kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er-skaermlys-ikke-godt-for-din-soevn