Lær dit barn at tabe...

2020-12-11

Det er snyyyyyyd jeg gider ikke spille mere!

Kortene ryger over bordet. Stolen bliver skubbet bagover og Simon løber vred, skuffet og ked af det ud af døren. 

Nogle gange kan det være en udfordring at samles til en spilleaften med familien.

Skuffelse er en stor og overvældende følelse at lære at håndtere - noget som mange voksne også arbejder på.

Men netop derfor bliver det så vigtigt at øve. For skuffelse er en følelse vi ikke kan skåne vores børn for... eller burde. Skuffelse er en del af livet, hvad enten vores børn vil møde den nu eller senere i deres voksenliv i forbindelse med deres arbejde, parforhold m.m.

En af vores fornemmeste opgaver som forældre er ikke at skåne vores børn fra skuffelse men at lære dem at håndtere følelsen og rejse sig fra den.

Jeg har selv været tæt på at hoppe i fælden med at "lempe på reglerne" så vores yngste datter vandt i spil. Hun undgik skuffelsen og vi undgik at spilleaftenen endte i gråd. Problemet er bare at det har samme effekt som at tisse i bukserne... det varmer her og nu men gør ikke problemet mindre på sigt snarere tværtimod.

Men ved at lave særregler vil det sætte dit barn i klemme, når vennerne hårdnakket insisterer på, at det ikke er de rigtige regler.

Så i stedet; hold dig til reglerne og lær dit barn at tabe. 

Og ikke bare lær dit barn at tabe men lær dit barn både at være en god vinder og en god taber. Det er netop sammen med ens forældre at det er trygt at lære - for her er der plads og rum til at lære, til at fejle men vigtigst af alt at få støtten til at rejse sig op igen. 

I bund og grund handler det om at lære dit barn impulskontrol.

At lære dit barn at få et fald i dopaminen i hjernen...

Rent biologisk er det netop det, der sker. Spændingen i spillet stiger og barnet er helt høj på dopamin, der er en neurotransmitter, der er med til at regulere vores følelse af glæde. Men når barnet ikke vinder sker der et fald i dopaminen. Herved opstår bl.a. følelsen af skuffelse... øv

Men hvordan kan jeg lære mit barn at tabe og håndtere skuffelsen?

Den gode nyhed er at det er aldrig for sent at lære! Så: 

Snak om forinden; hvad er en en god vinder?  

Hvordan opfører en god vinder sig? 

Og omvendt hvad er en god taber? 

Hvordan opfører en god taber sig? 

I klassesammenhæng plejer jeg at lave en lille rolleleg men den kan sagtens omsættes til familien. 

Først viser jeg hvordan en karikeret udgave af den dårlige vinder opfører sig ex. håner, praler , for dernæst at vise hvordan en god vinder opfører sig ex. siger yes og bliver glad men uden at hovere overfor de andre.

Dernæst viser jeg den karikerede udgave af en dårlig taber, der bliver vred og stormer ud af klassen for dernæst at vise den gode taber, der bliver ked af det eller vred men kan komme sig ovenpå følelsen. Vi taler om at, det er en helt normal følelse og at mange kender den i større eller mindre grad... også de voksne.

Det kan også være en hjælp at tale om, hvad man gerne må, hvis man bliver ked af det. Vi kan ex. aftale et sted barnet må sætte sig hen indtil han/hun er klar til at være med igen. 

Børn har ikke udviklet et nuanceret sprog for følelser endnu, så det kan være svært at vide hvad pokker de skal gøre med dem. Så hjælp dem med at sætte ord på sig "det er svært at tabe når man bare så gerne vil vinde... og så blev du ked af det og vred... Når du er klar så kom ind til os igen" og giv derefter dit barn tid til at regulere sine følelser. 

Det at vise børnene, hvordan de kan håndtere deres følelser er en stor støtte. For det er ikke følelsen der er forkert men måden vi vælger at håndtere den på. 

Det har stor værdi at man sammen kan grine med sine børn over de karikerede udgaver da det oftest er nemmere at sluge en sandhed når den er pakket ind i ligeværdig grin og latter. 

Husk dit barn på det at være gode videre og gode tabere hver gang I skal spille.

Sig "husk, at vi øver os på at være gode vindere og gode tabere" .

Dernæst er det vigtigt at italesætte alt det, der går godt efter spillet. 

Eksempelvis

"Jeg så, at du blev ked af det over ikke at vinde men hvor var det flot, at du blev ved bordet godt gået!"

eller

"Hey da du vandt, var du bare så god til ikke at prale overfor din lillebror selvom du var meget stolt - flot gået!"

eller

"aj hvor er det bare hyggeligt at spille med jer nu, hvor vi øver at være gode vindere og gode tabere... Har I også lagt mærke til at det er meget hyggeligere? 

Hvis du tager dit barn i at snyde gentagne gange så sig "jeg har ikke lyst til at spille når du snyder" og afslut spillet.

Så få gang i spillene derhjemme og husk at være gode vindere og gode tabere!