Klar parat skolestart!

2020-07-30

Jeg har altid følt mig så privilegeret at arbejde som børnehaveklasseleder. For mig er første skoledag på højde med juleaften - jeg ELSKER første skoledag. 

Når børnene med sommerfugle i maven, vandkæmmet hår, yndlingsbamsen tæt knuget ind til sig og med let bævrende knæ bliver fulgt i skole af mor og far. 

Fra de starter i børnehaveklassen og til de skal op i 1. klasse er de vokset. Ikke bare i højden men mindst en mil i sind. 

Men første skoledag er ikke kun for børnene men også forældrene. Hvis det er jeres første skolebarn, skal I til at lære et helt nyt sprog "Aula, elevplaner, læsebånd" m.m. 

Husk at det er okay at være ny så spørg løs! Der er ingen, der forventer at man skal kunne det hele på den halve tid.

Ligesom børnene skal lære nye klassekammerater at kende, skal I også til, at lære nye forældre at kende.

Det er en rigtig god investering at bruge tid på legeaftaler, fødselsdage, klassearrangementer m.m. Forhåbentlig skal I være sammen de næste mange år og en klasse med et stærkt fællesskab og sammenhold er afgørende for børnenes trivsel.  

Men tilbage til første skoledag. For lige så vel som det er spændende og nyt, så hører der også vemod til skolestarten. 

For det er jo samtidig en afsked med børnehaven, yndlingspædagogen, alt det gamle velkendte samt vennerne fra børnehaven. 

Det er derfor vigtigt at huske på, at vores børn muligvis ikke deler samme iver og glæde, som vi selv har omkring skolestart. 

Det er også okay. Alt nyt tager tid. Så husk også at give plads til sorgen over det tabte. 

Det er også helt normalt, at vi som forældre kan være lidt bekymrede over skiftet fra børnehave til skole.

"Kan min datter koncentrere sig og sidde stille? Hvad nu hvis hun glemmer at række fingeren op og bare plaprer derud af?"

eller

"Min dreng er meget stille, mon han tør sige fra og får han bedt om hjælp, hvis der er noget han ikke kan?"

I kan være ganske rolige. Jeres barn er lige som det skal være!

Alle børn er forskellige men fælles for dem alle er, at skolen er noget nyt, der langsomt skal tillæres.     

Men blot for at berolige nerverne inden skolestart så:                  

Børnenes koncentrationsspænd er lavt i den alder og det er der taget hensyn til i undervisningen, der typisk vil have mange brain breaks undervejs. Brain breaks er små sjove, ofte fysiske, aktiviteter, der kvikker hjernen op.

Ligeledes blev der i skolereformen stillet krav til at børnene nu skulle have understøttende undervisning. Altså undervisning, der på aktiv og alternativ vis støttede op om den mere klassiske "røv til sæde" undervisning. 

Et eksempel kan være en stafet, hvor der skal findes bogstaver, stopdans med rimpar m.m. Altså massevis af muligheder for at bruge kroppen og holde hjernen i gang!

De tidligere nævnte stille børn, finder sig ofte let til rette i den meget strukturerede hverdag. En struktur som mange børnehaveklasseledere og pædagoger gør en dyd ud af at få præsenteret tidligt. 

Godt at vide, om det at starte i skole:

  • Det er hårdt at starte i skole! Så hold igen med aktiviteterne efter skole og SFO i starten.                                                             Jeg har flere gange oplevet børn i starten af skoleåret, der pludselig tager en lille lur midt i madpakken eller i et pudehjørne.                                                                             
  • Der kan i en periode komme flere konflikter hjemme.                                                          Børn bruger så meget krudt på at lære nye regler, nye omgivelser, børn og voksne at kende. Så nogle gange afreagerer de hjemme, hvor de er trygge. Så bliv ikke forskrækket, hvis der i en periode bliver skruet op for temperamentet.                                                                      
  • Sproget kan også få en farverig opblomstring med bandeord du slet ikke vidste, dit barn kendte!                                                           Pludselig oplever børnene større børn i skolegården, der taler lidt sejere og lidt frækkere. Det er helt naturligt at ville prøve det af for at se reaktionen hjemme. Her kan I hjælpe jeres barn ved at sige: "Hold da op det er nogle nye ord du har lært. Jeg tænker at det er nogle du har hørt i skolen? Jeg kan godt forstå det kan være spændende at lære nye ord. Jeg vil gerne have at du ikke bruger dem. Jeg kan ikke lide dem og andre kan blive kede af det."                                                                    

  • Bak op om skole og SFO                                      Hvis I undrer jer eller har frustrationer over måden skolen vælger at handle på eller andre børn i klassen så husk at små gryder også har ører - hold det til voksensnak mellem jer. Børn er noget af det mest loyale, så de vil blive sat i en loyalitetskrise mellem jer, deres lærere eller evt. venner. Igen hvis I undrer jer så spørg spørg spørg!                                                                           

  • Hjælp børnene til at blive selvhjulpne;            tage tøj på, gå i bad, selv tage sko på, pak idrætstasken sammen, snak om dagens planer i skolen, lad dem selv lægge madpakke og drikkedunk i tasken.                          

  • En god nattesøvn og madpakke                          Alt der her kræver energi! Så husk en god madpakke og nattesøvn. Børn i alderen 6-12 år har brug for 9-12 timers søvn. Søvnen er afgørende for børnenes indlæring.     Kort sagt trætte børn har svært ved at indlære. 

Husk at en rejse på tusind mil starter med et skridt... både for jer og jeres børn...

Rigtig god skolestart derude!