Vend julen på hovedet og få mere nærvær!

2021-12-01

Julen er hjerternes og traditionernes fest.

Julebagning, Lucia optog i børnehaven, æbleskiver og familiehygge.

I vores familie var der også en helt særlig tradition for, hvordan selve juleaften skulle foregå.

En tradition, der gik mange år tilbage til, da jeg selv var barn.

Vi var en stor familie og traditionen tro kom gæsterne altid om eftermiddagen for først at se Disneys juleshow. Så fulgte en overdådig julemiddag med den berømte ris a´la mande til dessert.

Efter maden skulle der danses om juletræet og endelig blev det tid til at åbne de fine gaver, der lå og ventede under juletræet. Det var ren magi!

Men i takt med at vi selv fik børn og blev forældre, blev juleaftens traditioner mere og mere udfordrende.

For julefreden ved middagsbordet blev afløst af en stigende uro i maven, når jeg diskret kastede et blik ned på uret ... klokken nærmede sig 18.00.

Jeg vidste af erfaring, at der var lang tid til, der skulle åbnes julegaver og børnene ville være trætte langt tid forinden. Overtrætte børn og julehygge ville ikke være en god kombination.

Ganske rigtig, så var vi ikke nået langt ind i julemiddagen før den mindste på 1 år gabte, gnubbede sine øjne og fik smurt brun sovs ud over de små kinder.

Midt i desserten måtte hun kapitulere og blive puttet, mens den ældste på 4 år utålmodigt spurgte "hvornåååår skal vi åbne gaver?". Overtrætte børn med blussende røde kinder dansede om juletræet og endelig blev der åbnet gaver. Vores datter havde til tider svært ved at overskue de mange gaver og den ene efter den anden blev kastet til side, så snart der kom en ny.

Så da vi selv skulle holde juleaften, benyttede vi lejligheden til at kigge vores traditioner efter i sømmene, var der noget vi kunne gøre endnu bedre?

Og så besluttede vi, at det var på tide at skabe nogle nye!

Vores mål var at skabe en juleaften, der ikke kun var hjerterne og traditionernes fest men også børnenes!

Derfor aftalte vi, at mødes kl. 15 til kaffe og julesmåkager. Da mørket en time efter langsomt faldt på, dansede vi om juletræet og åbnede gaver. Vi havde givet børnene nogle af gaverne drypvis i løbet af dagen, så der havde været tid til at beundre og lege med alt det nye.

Julestegen havde stået i ovnen og mens børnene legede, blev sovsen smagt til og kartoflerne sat på bordet.

Det var en helt ny oplevelse! Børnene var ikke længere utålmodige og opkørte af forventningen efter at åbne gaver. Så der faldt en ro over julemiddagen for både børn og forældre, der ikke længere behøvede at skule til klokken og frygte for overtrætte børn.

Det, at vi vendte julen på hovedet har gjort, at der er faldet en ro over juleaften både for børn og voksne.

Børnene har fået tid til at lege med gaverne og de voksne kan med god samvittighed sidde og grine og nyde julemiddagen.

Det krævede mod at ændre på traditionerne og det var ikke lige nemt for alle, at ændre på de traditioner, der trofast havde fulgt med gennem årene.

Men af og til kan det være en god idé at kigge dine traditioner lidt efter i sømmene. Passer de stadig til din familie? Er der noget, der kan gøres endnu bedre? Og er der nogle hensyn, der har ændret sig?

Sidst men ikke mindst så vær ikke bange for at turde skabe nye traditioner...